22 November 2012

Usus Kotor Punca Penyakit

Soalan : Apakah yang dimaksudkan dengan detoksifikasi usus? Mengapakah ia perlu dilakukan? Apakah manfaatnya kepada kesihatan? Siapakah yang perlu melakukannya?

Jawapan : Detoksifikasi usus ialah cara membersihkan usus. Ia penting kerana sebagaimana diketahui hampir 80 peratus penyakit bermula di usus besar. Disebut juga pembersihan kolon, diakui ramai yang terpengaruh dengan rawatan ini bermula sekitar abad ke 21. Namun kebanyakan yang melakukannya untuk tujuan menurunkan berat badan.Menurut Dr. Siti Aishah dari Klinik Komplementari Sam Shifa, beliau kurang setuju kalau ia dilakukan secara drastik. Maksud saya, secara normal kita membuang air besar dua kali sehari. Tapi bila buat pembersihan kolon, pengguna jadi cirit birit sebab dicampurkan dengan laksatif dan daun cina maki. Cara ini termasuk dalam detoksifikasi kolon. Tegasnya, beliau menjelaskan agar mereka yang di luar sana dapat membezakannya.

Ia perlu berlangsung secara semulajadi yang mana usus dibekalkan dengan bakteria baik, bakteria jahat dikurangkan dan selaput pada dinding usus yang tebal dibuang.


Siapakah yang memerlukan detoksifikasi kolon? Sebagaimana dijelaskan di atas tadi, kaedah ini sangat bermanfaat. Untuk individu normal, pembersihan kolon penting kerana kita mengambil pelbagai jenis makanan yang berminyak, pedas dan kurang serat.


Detoksifikasi kolon disarankan 3 hingga 6 bulan sekali. Individu normal membuang air besar satu atau dua kali sehari. Tapi jika anda hamil, baru lepas melahirkan atau kerja syif lewat malam, pembersihan kolon sangat penting. Manfaat detoksifikasi kolon bagi individu sememangnya tidak dapat dinafikan kerana kajian mendapati 90 peratus jangkitan dalam saluran penghadaman dan 99 peratus penyakit buasir sembuh dengan rawatan pembersihan kolon.


Jangan tak tau, promosi bulan ni iaitu Alfalfa Complex Shaklee pun boleh membersihkan usus anda! Secara semulajadi lak tu. Alfalfa juga berfungsi mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan buah pinggang, meneutralkan asid dalam badan, merawat masalah keputihan pada wanita, membantu masalah penghadaman dan pencernaan serta turut melegakan sembelit. 

Selain Alfafa, Herb-Lax juga bertindak sebagai pelawas najis yang lembut dan boleh untuk membersihkan usus. Sebab tu saya selalu sarankan kepada customer saya supaya menambah vitamin Alfafa atau Herb-lax bersama-sama vitamin lain bagi tujuan detokfikasi usus dulu supaya penyerapan vitamin lain lebih cepat ke dalam badan.Untuk Info dan Order:

Nor Hafizah Mohd Zabir
Facebook :Nour Fieza
FB Fan Page : Rahsia Hidup Sihat
SMS : 012 3549 179
Email : nourfieza@yahoo.com

No comments:

Post a Comment